Δευτέρα 17 Σεπτεμβρίου 2007

Ειδικοί : Σε 30-50 χρόνια δε θα υπάρχει TV

image


Είμαι σίγουρος οτι ο τίτλος του post θά τρόμαξε αρκετούς. Σίγουρα περισσότερους από όσους αν μιλούσε ξεκάθαρα για τον άμεσο κίνδυνο να βυθιστούν τα νησιά Τουβαλού (πιο γνωστά για το top level domain τους .tv). Το θέμα ήθελα να το γράψω εδώ και 3 μέρες αλλά λόγω εκλογών είπα να το αφήσω για μετά


Το αρχιπέλαγος του Τουβαλού, μας πληροφορεί το in.gr, είναι ένα συγκρότημα από ατόλες και υφάλους με πληθυσμό περίπου 10.000 ανθρώπων, βρίσκεται μόλις δύο μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας. Αν ο σημερινός ρυθμός ανόδου της στάθμης των υδάτων διατηρηθεί, το Τουβαλού θα εξαφανιστεί μέσα στα επόμενα 30 έως 50 χρόνια.


Συγκλονιστική είναι και η δήλωση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης «Συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι αυτή η στιγμή δεν θα έλθει ποτέ. Η εναλλακτική λύση είναι να γίνουμε ψάρια και να ζούμε κάτω από το νερό»


image


Η Τουβαλού είναι μια “τυχερή” χώρα που της έλαχε η κατάληξη ονομάτων internet .tv. Εχει πουλήσει τα δικαιώματα διαχείρισης του domain σε ξένες εταιρείες και για αυτό λαμβάνει κάθε τρίμηνο 1,000,000$. Για μια χώρα με 12,000 κατοίκους αυτό είναι ενα πολύ σημαντικό έσοδο.


Δείτε ενα πολύ καλό applet βασισμένο στο google maps που δείχνει τις αλλαγές στον παγκόσμιο χάρτη ανάλογα με την άνοδο του νερού (επιλέγεται απο 1 έως 14 μέτρα ανόδου) http://flood.firetree.net


Τώρα να σας πω την αλήθεια δε ξέρω αν εμείς μπορούμε να κάνουμε κάτι. Ας είμαστε τουλάχιστον ενήμεροι.